Skip to content

Lappo gymnasium

Lappo gymnasium ligger i västra Finland, mitt i Södra Österbotten. Lappo gymnasium är ett traditionellt gymnasium, ett av de största i trakten och ett som har fungerat över hundra år. Lappo gymnasium erbjuder ett brett kursutbud, vilket betyder att man kan studera olika ämnen mångsidigt och valfriheten är stor hos oss. Det finns många kurser till exempel i fysik, kemi och matematik och det är möjligt att studera många olika språk: man kan lära sig franska, tyska, spanska, ryska och naturligtvis engelska och svenska. Om man brinner för musik eller idrott, kan man delta i olika sorters specialkurser: man kan till exempel producera ett musikevenemang, lära sig att spela gitarr eller köra karting, bowla, spela golf eller klättra. Skolåret är indelat i fem perioder, som är ungefär sju veckor långa. Under en period kan man studera t.o.m. åtta kurser, och varje period slutar med en provvecka.

På våren 2019 fick vi efter en lång väntan en ny modern skolbyggnad, som byggdes bara ett par hundra meter från den gamla gymnasiebyggnaden. Det nya gymnasiet har tidsenliga utrymmen, t.ex. laboratorier för kemi-, fysik- och biologistuderande, ändamålsenliga inspirerande utrymmen för olika slags bildkonst, ett eget gym och t.o.m. en danssal. Dessutom har studerandekåren fått fina utrymmen och lärarna två arbetsrum.

Det finns cirka 260 studerande och 30 professionella lärare och andra anställda i Lappo gymnasium. Vårt gymnasium är ganska litet men kompakt och trevligt och det finns en stark känsla av gemenskap i vår skola. Den goda avslappnade stämningen hos oss värderas högt av studerandena. Studerandekåren har en aktiv styrelse som representerar vår skola och arrangerar under läsåret olika evenemang, såsom temadagar och fartfyllda fester. Varje år deltar våra sportande studerande i nationella idrottstävlingar: vi har haft framgång till exempel i boboll, fotboll och innebandy.

I mitten av februari händer det något oförglömligt! Då har vi, som alla finländska gymnasier, en speciell vecka. Abiturienterna firar bänkskuddardagen, sin sista skoldag, med att klä sig i roliga dräkter, visa en video där de underhåller publiken med att spela skolans lärare och olika komiska situationer de kan hamna i samt delar massor av godis till andra studerande. Sedan kör de omkring på stan på flak och kastar ut godis till människor där. Samma kväll tar andraklassister emot sin nya roll som skolans äldsta studerande. De gamlas dag är något gymnasister brukar börja planera redan i början av gymnasiet. Under en idrottskurs har de lärt sig traditionella och också lite nyare dansar, som de sedan dansar framför familj och vänner. Att klä sig i underbara klänningar och fina kostymer och dansa vackert är något man kommer ihåg resten av livet.

Varje vår sätter 70-85 studerande den vita studentmössan på huvudet. Det här är målet som alla gymnasister vill nå. Vi i Lappo gymnasium strävar efter att varje studerande har efter gymnasiet goda möjligheter till att fortsätta sina studier vid universitet eller yrkeshögskola och att förverkliga sina drömmar i livet.

Välkomna och bekanta er med vårt fina gymnasium!