Hyppää sisältöön

Työelämä- ja korkeakouluviikon tunnelmia

16.4.2024

Lapuan lukion viikko 15.-19.4.2024 oli erilainen, sillä tavallisten oppituntien sijasta oli työelämä- ja korkeakouluviikon ohjelmaa. Ykkösillä viikon sisältö painottui työnhakutaitoihin ja kahden päivän työelämään tutustumiseen. Kakkoset ja jatkavat abit kokeilivat korkeakouluopintoja eri yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen tarjoamilla kurkistuskursseilla.

Viikko alkoi kaikille yhteisellä luento-osuudella, jossa teknologiateollisuuden, palvelualan sekä sosiaali- ja terveysalan edustajat esittelivät omia toimialojaan kouluttautumisen ja työllistymisen näkökulmista. Alojen erilaisuudesta huolimatta yhteistä on osaavan työvoiman tarve, joka kasvaa kiihtyvän eläköitymisen myötä.

Teknologiateollisuus ry:n Länsi-Suomen aluepäällikkö Tapio Toivosen mukaan teknologiayrityksissä on työtä tarjolla myös tulevaisuudessa.

– Alalle tarvitaan 130 000 uutta työntekijää seuraavan kymmenen vuoden aikana, Toivonen kertoi.

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan toimialapäällikkö Elina Mäki-Opas esitteli osuuskuntamuotoisen yrityksen monipuolisia työtehtäviä. Sisäisen koulutuksen myötä työntekijöillä on mahdollisuus vaihtaa työtehtävää tai siirtyä laajempaa vastuuta vaativiin tehtäviin.

– Ihmisen kohtaamisen taitoa tarvitaan kaikissa työtehtävissä ja kaikilla toimialoilla, Mäki-Opas muistutti.

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen resurssipalveluiden pohjoisen alueen palvelupäällikkö Maritta Hannila kertoi hyvinvointialueen tarjoamista monipuolisista työtehtävistä myös muille kuin sote-ammattilaisille. Hannila muistutti, että kaikenlaisesta työkokemuksesta voi olla hyötyä. Heti ei tarvitse päästä haaveiden ammattiin tai työhön. Jostakin pitää aloittaa ja vähitellen voi siirtyä kohti omaa tavoitetta.

Lukion ykköset saivat runsaan tietopaketin työnhaun eri vaiheista, kun ensin etsivän nuorisotyön ja Ohjaamon toimijat opastivat ansioluettelon eli CV:n laatimiseen. PowerParkin kassapäällikkö Piia Sissala rekrytoi vuosittain satoihin nousevaa kesätyöntekijöiden joukkoa. Sissala antoi vinkkejä työnhakuprosessin eri vaiheisiin ja kertoi asioista, joihin työnantaja kiinnittää huomiota hakemuksessa ja työnhakijassa. Luennolla selvisi myös monia työelämän pelisääntöjä, joista työnhakijan on hyvä olla tietoinen.

Luentojen jälkeen ykköset pääsivät laatimaan omaa ansioluetteloa CV-pajoissa. Tavoitteena oli laatia oma CV suomeksi. Osa työsti CV:nsä myös englanninkieliseen muotoon.

Maanantaina pyörähtivät käyntiin myös Sedu Lapuan kanssa yhteistyössä järjestettävät projektiviikot: teknologiaviikko ja hyvinvointiviikko. Kiinnostuneet kakkoset olivat saaneet ilmoittautua mukaan näihin projektiviikkoihin.

Hyvinvointiviikon ohjelmaan kuului muun muassa ensiapukoulutusta, vierailuja hyvinvointialan yrityksiin, hygieniakoulutusta ja tutustumista Seinäjoen ammattikorkeakoulun restonomikoulutukseen sekä sosiaali- ja terveysalaan.

Hyvinvointiviikkoon sisältyi vierailu pelastuslaitoksella, jossa harjoiteltiin alkusammutusta.

Ensiapukoulutuksessa harjoiteltiin elvytystä.

Muut kakkoset aloittivat eri yliopistojen tarjoamien kurkistuskurssien opiskelun. Opiskeltavaksi oli valittu esimerkiksi seuraavia kursseja: Johdatus kasvatustieteisiin, Suomalainen kotieläin tänään ja huomenna, Kulttuurihyvinvointi, Johdatus tähtitieteeseen ja Historiatieteen perusteet.

Kakkosten kommentteja korkeakouluopinnoista:

– On hyvä, että pääsee näkemään, millaisia korkeakouluopinnot ja tehtävät ovat.

–  Tekstien kieli sisältää tieteenalan termejä, tehtävänannot ovat haastavia ja esseiden kirjoittaminen on vaativaa.

– Hyvä, kun tekemistä saa itse tauottaa ja päättää itse aikataulusta.

Korkeakouluopintoja oli mahdollista tehdä luokissa ja aulatiloissa.

Tiistaina ykköset tekivät koko päivän retken Vaasaan, jossa tutustuttiin korkea-asteen opiskelumahdollisuuksiin.

Päivän aluksi Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelijat kertoivat koulunsa laajasta opintovalikoimasta. Vaasa on opiskelijoiden mukaan tosi vireä opiskelijakaupunki, jossa on paljon tekemistä opintojen ohella.
 

Ruokailun jälkeen opiskelijoille esiteltiin Vaasan yliopistoa ja sen monipuolisia opintomahdollisuuksia. Ykköset pääsivät näkemään yliopiston tiloja ja kuulemaan kahden opiskelijan innostuneita kokemuksia opinnoista Vaasan yliopistossa.

Teknologiaviikon ohjelmaan kuului tutustumista 3D-tulostukseen, hitsaukseen ja koneistukseen Sedu Lapuan tiloissa. Lisäksi viikon aikana päästiin vierailemaan teknologia-alan yrityksissä. Kone- ja tuotantotekniikan opettaja Olli Turja toimi viikon vastuuopettajana.

Lukiolaiset pääsivät kokeilemaan hitsausta.

Sedun matkailuopiskelijat järjestivät torstaina hyvinvointipäivän Simpsiöllä, jossa ohjelmassa oli muun muassa köydenvetoa.

Vanhassa Karhunmäessä nautittiin lounasta kodassa.

Simpsiön ja Vanhan Karhunmäen aktiviteetit liittyivät hyvinvointiviikkoon.

Kone- ja tuotantotekniikan lehtori Matti Karvala esitteli koneistusta teknologiaviikon osallistujille.

Hyvinvointiviikkolaiset tutustuivat perjantaina SeAMKin restonomikoulutukseen. Projektiviikkolaiset testasivat, tunnistavatko he viisi perusmakua ja erilaisia tuoksuja.

SeAMKin sosiaali- ja terveysalalla hyvinvointiviikkolaiset tutustuivat Wellbeing-labseissa teknologian hyödyntämiseen terveydenhuollossa ja erilaisiin peleihin (esimerkiksi vr-laseihin ja taikalattiaan).

Teknologiaviikko päättyi tutustumispäivään Seinäjoen ammattikorkeakouluun. Lehtori Ari Saunamäki esitteli kone- ja tuotantotekniikan tutkinto-ohjelmia.

Perjantaina ykköset kertoivat terveisiä omista TET-paikoistaan ryhmänohjaustunneilla. Lukion entisiä opiskelijoita ja nykyisten opiskelijoiden huoltajia oli kertomassa uratarinoitaan. Työelämä- ja korkeakouluviikon päätti Lapua 1976 -elokuvan tuottaja Pekka Pohjoispää, joka kertoi oman uratarinansa ja samalla vähän elokuvan taustalla olevaa tarinaa.