Menestystä puhetaitokilpailussa

Lukion opiskelija Aleksi Hautamäki sijoittui toiseksi Opinlakeusmessujen järjestässä puhetaitokilpailussa torstaina 21.1. Lämpimät onnittelut!

Aleksi osallistui puhetaitokilpailuun ensimmäisen kerran jo vuosi sitten ja sijoittui silloinkin toiseksi. Tänä vuonna kilpailun järjestelyt poikkesivat aiemmista kisoista, sillä vallitsevan tilanteen vuoksi kilpailu käytiin osin virtuaalisesti: semifinaali pidettiin videoyhteyksin omalla koululla ja finaali Kurikan kampuksella ilman liveyleisöä.

Aleksi kommentoi kilpailua ja sijoittumistaan: ”Hyvä fiilis jäi kisasta ja oli mukava olla mukana. Järjestelyt olivat hyvät ja ainoana pienenä moitteena oli, ettei puheen aikana ollut tietoa kauanko oli puhunut. Tietenkin oli vähän outoa noin osittain etänä puhe pitää. Tyytyväinen siis olen ja tarkoituksena on osallistua ensi vuonna uudestaan!”

Syksyn ylioppilaiden pienimuotoinen juhla

Koronaviruksen vuoksi asetetut kokoontumirajoitukset estivät syksyn ylioppilaille suunnitellun juhlan toteuttamisen. Ylioppilaat saivat todistuksensa ja lakkinsa kahdessa erillisessä ryhmässä lukion hallintoaulassa pidetyissä tilaisuuksissa. Lähes kaikki uudet ylioppilaat pääsivät paikalle.

Pienimuotoisessa lakitustilaisuudessa ryhmänohjaaja Markus Möykkynen ojensi ylioppilaille onnitteluruusun heidän hakiessaan lakkipöydältä oman todistuksensa ja valkolakkinsa.

Rehtori Kaisa Piiparisen puhe ylioppilaille oli laadittu kirjeen muotoon. Kirjeessä Kaisa Piiparinen kannusti uusia ylioppilaita uskomaan ja luottamaan tulevaan, vaikka korona-aikana se onkin haasteellista. Rehtori vertasi tuoreita ylioppilaita niihin nuoriin, jotka noin 80 vuotta sitten lähtivät puolustamaan isänmaan itsenäisyyttä. He tarvitsivat erityistä rohkeutta, neuvokkuutta ja kykyä tehdä nopeita itsenäisiä päätöksiä. ”Uskon, että myös Sinulla on omassa elämässäsi käyttöä samoille taidoille. Ole siis rohkea, neuvokas ja opettele tekemään itsenäisiä, aidosti omia ratkaisuja ja päätöksiä.”

Lapuan lukion syksyn 2020 ylioppilaat

Ylioppilastutkintolautakunta on luovuttanut syksyn 2020 tutkinnon tulokset lukiolle torstaina 12.11.2020. Kokelaiden pisteet ja arvosanat on siirretty myös Wilmaan, josta omat tulokset voi katsoa.

Lapuan lukion uudet ylioppilaat näet alla olevasta linkistä. Listassa ovat ne ylioppilaat, jotka ovat antaneet nimen julkaisuluvan.

Onnea uusille ylioppilaille!

Ylioppilastutkintolautakunnan tiedotteen mukaan tulokset ja kokelaan arvostellut koesuoritukset annetaan kokelaalle ja alle 18-vuotiaan kokelaan huoltajalle nähtäväksi Opetushallituksen Oma Opintopolku -palvelussa keskiviikkona 13.11.2020 klo 9.00 alkaen. Alustavan arvostelun suorittaneet opettajat ja rehtorit näkevät suoritukset lautakunnan arvostelupalvelussa samasta ajankohdasta alkaen.

Kokelas tai alle 18-vuotiaan kokelaan huoltaja voi tehdä perustellun oikaisuvaatimuksen 14 vuorokauden kuluessa. Ohjeet oikaisuvaatimuksen tekemiseen löytyvät lautakunnan verkkosivuilta.

Uusi apulaisrehtori

Äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Liisa Immonen aloitti lokakuun alussa lukion apulaisrehtorin tehtävässä. Apulaisrehtori toimii rehtorin työparina ja sijaisena ja esimerkiksi yhteisöllisen opiskeluhuoltoryhmän jäsenenä. 

“Tehtävä kiinnosti sen monipuolisuuden vuoksi. Luvassa on jo ennestään tuttua työtä esimerkiksi koulun viestinnän parissa ja toisaalta aivan uutta kuten hallintojärjestelmien käyttäminen”, Liisa kertoo. “Syysloma tulee nyt hyvään kohtaan uuden opettelun keskelle. Lomaa aion viettää ulkoilemalla ja lukemalla.”

Liisan lukuvinkki syyslomalle:
Aleksis Kiven teos Seitsemän veljestä täyttää tänä vuonna 150 vuotta. Perehdy teokseen lukemalla katkelmia Veljeksistä (netistä löytyy!) tai sen muista versioista, kuten Mauri Kunnaksen Seitsemästä koiraveljeksestä. Lukion kirjastossa on esillä hyvä kattaus Seitsemän veljestä -teoksista. Kannattaa tutustua myös uunituoreeseen sivustoon https://www.seitsemanveljesta150.fi/aleksis-kivi/seitseman-veljesta/.

Kevään 2020 ylioppilaiden juhla

Syyskesän aurinkoisena lauantaina 29.8.2020 vietettiin kevään 2020 ylioppilaiden yhteistä juhlaa. Kevään etäjuhlassa ylioppilaiksi julistetut saivat vielä kokoontua juhlistamaan valmistumista yhdessä kutsuvierasjoukon ja lukion henkilökunnan kanssa.

Juhla alkoi ylioppilaiden sisääntulokulkueella, jota säesti vaskiyhtye.

Juhlan kunniavieraina olivat Lapuan yhteislyseon ja Kiviristin yhteiskoulun vuoden 1970 ylioppilaat. Riemuylioppilas Antti Kohtala muisteli kouluaikoja ja ylioppilasvuoden tapahtumia maailmalla. Rockmusiikki ja The Beatles-yhtye pidensivät hiusmuotia myös Kiviristillä. ”Asuminen ja koulunkäynti Etelä-Pohjanmaalla ja Lapualla antavat hyvän pohjan ja erinomaiset eväät myös kevään ylioppilaiden tulevaisuudelle. Hyvän itsetunnon omaavan ihmisen ei tarvitse turhaan nöyristellä mihinkään suuntaan eikä myöskään ylvästellä, vaan se sallii olla vaatimaton ja ystävällinen muita kohtaan.”
Riemuylioppilaiden lahjoittamat taito- ja taideaineiden stipendit saivat ylioppilas Sonja Johansson (liikunta) ja ylioppilas Essi Rintala (musiikki).

Tervehdyssanoissaan ylioppilaille rehtori Kaisa Piiparinen iloitsi siitä, miten kevään pettymyksen, turhautumisen ja pelonkin jälkeen ylioppilaiden yhteistä juhlaa voidaan viettää. Juhlapäivään osui myös Suomen luonnon päivä. Poikkeusajan ylioppilaiden juhlalle suomalainen luonto tarjoaa aavistuksen syksyn hehkua, aamuihin ripauksen talvista kirpeyttä ja lakeuden yllä leijuvaa usvaa.

Ylioppilaat ovat kuuluneet kouluyhteisön lisäksi moniin yhteisöihin. Nyt on aika liittyä uusiin opiskelun ja työnteon kautta. Kaisa Piiparinen muistutti yhdessä tekemisen ja kokemisen merkityksestä: ”Ihmisissä ja ihmisten välisessä kanssakäymisessä on sellaista voimaa, joka kannattelee silloinkin, kun itse on heikko ja haavoittuvainen. Yhteisön merkitys käy usein selväksi vasta sitten, kun on pakko olla siitä erossa.”

Juhlassa saatiin nauttia monenlaisesta musiikista, klassisesta kansanmusiikin kautta rockiin. Essi Rintala, Jan Sandvik ja Ella Kattelus soittivat osan J. S. Bachin Konsertosta kahdelle viululle d-molli.

Ylioppilaan puheenvuoron pitänyt Leevi Talvitie kertoi, miten kovaa ja kipeästi korona osui ylioppilaskokelaisiin, kun kirjoitusaikataulua päätettiin tiivistää. Kuitenkin tästäkin rutistuksesta selvittiin. Leevi Talvitie kiitti vanhemmilta, kavereilta ja opettajilta saadusta tuesta. Erityisesti kotiväki sai ruusuja: ”Uskon, että vanhempien henkinen ja sosiaalinen tuki on merkinnyt meille kaikille paljon.” Puheenvuorossa tiivistyi varmasti monen ylioppilaan helpotus siitä, että tämän lukiovuodet päättävän juhlan jälkeen voidaan suunnata kohti tulevaisuutta: ”Lukio on nyt taputeltu lopullisesti, eikä lakkia tarvitse kolmatta kertaa asettaa ensimmäistä kertaa päähän.”

Ylioppilaat, riemuylioppilaat ja muu kutsuvierasjoukko täyttivät salin, jossa kuitenkin pystyttiin istumaan väljästi.
Kevään 2020 ylioppilaat Lapuan lukiosta
Riemuylioppilaat yhteiskuvassa

Kevään 2020 ylioppilasjuhla

Lapuan lukion ylioppilasjuhla lauantaina 30.5.2020 järjestetiin etäjuhlana, jota pystyi seuraamaan suorana lähetyksenä verkon kautta.

Opiskelijakunnan tervehdyksen valmistuville toi opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Ulriikka Hakola.

– Te jäätte muistoihin uuden Lapuan lukion ensimmäisinä sekä poikkeusolojen ylioppilaina.

Ryhmänohjaajat lukivat uusien ylioppilaiden nimet sekä heille myönnetyt stipendit ja muut huomionosoitukset. Eri ohjausryhmien välissä toisen vuoden opiskelijat Fanni Alakarhu ja Hannes Häyhä esittivät runoja.

Rehtori Kaisa Piiparinen julisti abiturientit ylioppilaiksi. Puheessaan uusille ylioppilaille Piiparinen pohti, miten joistakin keväistä muodostuu unohtumattomia. Monelle oma abikevät on ikimuistoinen.

– Teidän tämä keväänne on kaksin verroin tavallisesta väliaikakeväästä poikkeava, koska teidän abikeväänne – jo sinänsä mieleenpainuva ja merkitsevä – osui historialliseen ja unohtumattomaan koronakevääseen 2020.

– Te ansaitsette sen vapauden tunteen, jonka koulusta valmistuminen aiheuttaa. Teille maailma on avoinna ja mahdollisuuksia täynnä. Menkää maailmalle ja kirjoittakaa käsikirjoituksia uusille unohtumattomille keväille. Olkaa valmiita improvisoimaan, jos alkuperäiset suunnitelmat eivät toteudukaan. Luottakaa siihen, että kaikki menee hyvin.

Ylioppilaan puheenvuoron käytti Essi Rintala. Hän kuvasi tunnelmia, kun odotettu lakkiaisjuhla muuttuikin etäjuhlaksi.

– Meistä kukaan ei varmaankaan kuvitellut seuraavansa omaa lakkiaisjuhlaansa tietokoneen ruudulta, mutta juuri tästä syystä päätin luottaa siihen, että tänään on hyvä päivä. Miksei olisi? Päässämme komeileva lakki symboloi täysin samoja asioita kuin ennenkin: työtä, oppineisuutta ja sivistystä mutta ennen kaikkea onnistumista.

Puheessaan Essi Rintala teki yhteenvetoa siitä, mitä kaikkea lukiovuodet ovat antaneet. Tietojen ja taitojen lisäksi oma ajattelu on kehittynyt. Samalla on tapahtunut ihmisenä kasvamista, itsetuntemuksen syventymistä ja sosiaalisten taitojen vahvistumista. Lukiossa on saanut etsiä omaa suuntaansa hyväksyvässä ilmapiirissä ja opettajakunnan kannustavassa ohjauksessa.

Essi Rintala muistutti myös siitä, että jokaisen matka ylioppilaaksi on erilainen ja yksilöllinen. Median esillä pitämien huippuylioppilaiden lisäksi on monia erilaisten vaikeuksien kautta ylioppilaiksi taistelleita opiskelijoita.

– Haluan kehottaa teistä jokaista pohtimaan omaa tietänne ylioppilaaksi. Millaisia vaikeuksia sinä olet selättänyt? Mikä tekee juuri sinusta voittajan?

Maailmassa vallitseva tilanne teki kevään 2020 ylioppilaiden matkaan kohti valkolakkia lukuisia yllättäviä käänteitä.

– Siksi minusta me, tämän kevään ylioppilaat, olemme aivan erityisiä sankareita. Tässä me nyt olemme kaikesta huolimatta. Saamme olla siitä valtavan ylpeitä.

Etäylioppilasjuhlan tallenne on katsottavissa osoitteeessa https://www.youtube.com/watch?v=GfQjs0JkCs0&t=383s.

Lapuan lukion kevään 2020 ylioppilaat

Ylioppilastutkintolautakunta on luovuttanut kevään 2020 tutkinnon tulokset lukiolle tiistaina 12.5.2020. Kokelaiden pisteet ja arvosanat on siirretty myös Wilmaan, josta omat tulokset voi katsoa.

Lapuan lukion uudet ylioppilaat näet alla olevasta linkistä. Listassa ovat ne ylioppilaat, jotka ovat antaneet nimen julkaisuluvan.

Onnea uusille ylioppilaille!

Ylioppilastutkintolautakunnan tiedotteen mukaan tulokset ja kokelaan arvostellut koesuoritukset annetaan kokelaalle ja alle 18-vuotiaan kokelaan huoltajalle nähtäväksi Opetushallituksen Oma Opintopolku -palvelussa keskiviikkona 13.5.2020 klo 9.00 alkaen. Alustavan arvostelun suorittaneet opettajat ja rehtorit näkevät suoritukset lautakunnan arvostelupalvelussa samasta ajankohdasta alkaen.

Kokelas tai alle 18-vuotiaan kokelaan huoltaja voi tehdä perustellun oikaisuvaatimuksen 14 vuorokauden kuluessa. Ohjeet oikaisuvaatimuksen tekemiseen löytyvät lautakunnan verkkosivuilta.