Kevään 2020 ylioppilasjuhla

Lapuan lukion ylioppilasjuhla lauantaina 30.5.2020 järjestetiin etäjuhlana, jota pystyi seuraamaan suorana lähetyksenä verkon kautta.

Opiskelijakunnan tervehdyksen valmistuville toi opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Ulriikka Hakola.

– Te jäätte muistoihin uuden Lapuan lukion ensimmäisinä sekä poikkeusolojen ylioppilaina.

Ryhmänohjaajat lukivat uusien ylioppilaiden nimet sekä heille myönnetyt stipendit ja muut huomionosoitukset. Eri ohjausryhmien välissä toisen vuoden opiskelijat Fanni Alakarhu ja Hannes Häyhä esittivät runoja.

Rehtori Kaisa Piiparinen julisti abiturientit ylioppilaiksi. Puheessaan uusille ylioppilaille Piiparinen pohti, miten joistakin keväistä muodostuu unohtumattomia. Monelle oma abikevät on ikimuistoinen.

– Teidän tämä keväänne on kaksin verroin tavallisesta väliaikakeväästä poikkeava, koska teidän abikeväänne – jo sinänsä mieleenpainuva ja merkitsevä – osui historialliseen ja unohtumattomaan koronakevääseen 2020.

– Te ansaitsette sen vapauden tunteen, jonka koulusta valmistuminen aiheuttaa. Teille maailma on avoinna ja mahdollisuuksia täynnä. Menkää maailmalle ja kirjoittakaa käsikirjoituksia uusille unohtumattomille keväille. Olkaa valmiita improvisoimaan, jos alkuperäiset suunnitelmat eivät toteudukaan. Luottakaa siihen, että kaikki menee hyvin.

Ylioppilaan puheenvuoron käytti Essi Rintala. Hän kuvasi tunnelmia, kun odotettu lakkiaisjuhla muuttuikin etäjuhlaksi.

– Meistä kukaan ei varmaankaan kuvitellut seuraavansa omaa lakkiaisjuhlaansa tietokoneen ruudulta, mutta juuri tästä syystä päätin luottaa siihen, että tänään on hyvä päivä. Miksei olisi? Päässämme komeileva lakki symboloi täysin samoja asioita kuin ennenkin: työtä, oppineisuutta ja sivistystä mutta ennen kaikkea onnistumista.

Puheessaan Essi Rintala teki yhteenvetoa siitä, mitä kaikkea lukiovuodet ovat antaneet. Tietojen ja taitojen lisäksi oma ajattelu on kehittynyt. Samalla on tapahtunut ihmisenä kasvamista, itsetuntemuksen syventymistä ja sosiaalisten taitojen vahvistumista. Lukiossa on saanut etsiä omaa suuntaansa hyväksyvässä ilmapiirissä ja opettajakunnan kannustavassa ohjauksessa.

Essi Rintala muistutti myös siitä, että jokaisen matka ylioppilaaksi on erilainen ja yksilöllinen. Median esillä pitämien huippuylioppilaiden lisäksi on monia erilaisten vaikeuksien kautta ylioppilaiksi taistelleita opiskelijoita.

– Haluan kehottaa teistä jokaista pohtimaan omaa tietänne ylioppilaaksi. Millaisia vaikeuksia sinä olet selättänyt? Mikä tekee juuri sinusta voittajan?

Maailmassa vallitseva tilanne teki kevään 2020 ylioppilaiden matkaan kohti valkolakkia lukuisia yllättäviä käänteitä.

– Siksi minusta me, tämän kevään ylioppilaat, olemme aivan erityisiä sankareita. Tässä me nyt olemme kaikesta huolimatta. Saamme olla siitä valtavan ylpeitä.

Etäylioppilasjuhlan tallenne on katsottavissa osoitteeessa https://www.youtube.com/watch?v=GfQjs0JkCs0&t=383s.

Lapuan lukion kevään 2020 ylioppilaat

Ylioppilastutkintolautakunta on luovuttanut kevään 2020 tutkinnon tulokset lukiolle tiistaina 12.5.2020. Kokelaiden pisteet ja arvosanat on siirretty myös Wilmaan, josta omat tulokset voi katsoa.

Lapuan lukion uudet ylioppilaat näet alla olevasta linkistä. Listassa ovat ne ylioppilaat, jotka ovat antaneet nimen julkaisuluvan.

Onnea uusille ylioppilaille!

Ylioppilastutkintolautakunnan tiedotteen mukaan tulokset ja kokelaan arvostellut koesuoritukset annetaan kokelaalle ja alle 18-vuotiaan kokelaan huoltajalle nähtäväksi Opetushallituksen Oma Opintopolku -palvelussa keskiviikkona 13.5.2020 klo 9.00 alkaen. Alustavan arvostelun suorittaneet opettajat ja rehtorit näkevät suoritukset lautakunnan arvostelupalvelussa samasta ajankohdasta alkaen.

Kokelas tai alle 18-vuotiaan kokelaan huoltaja voi tehdä perustellun oikaisuvaatimuksen 14 vuorokauden kuluessa. Ohjeet oikaisuvaatimuksen tekemiseen löytyvät lautakunnan verkkosivuilta.

Vanhojen päivä 2020

Uuden Lapuan lukion ensimmäistä vanhojen päivää juhlittiin illan tanssinäytöksessä urheilutalolla 13.2.2020 ja vielä 14.2.2020 tanssin ja juhlalounaan merkeissä.

Perjantaina vanhoilla oli kaksi tanssinäytöstä peruskoululaisille ja lukion ykkösille. Lisäksi vanhat kiersivät ilahduttamassa tanssillaan hoitolaitosten vanhuksia.

Vanhojen päivä päättyi lukion henkilökunnan ja vanhojen yhteiseen kolmen ruokalajin juhlalounaaseen.

Vanhat halusivat kiittää liikunnanopettajiaan Noora Mäkisaloa ja Pasi Rautavaa vanhojen tanssien kurssin opetuksesta.

Penkkarit 2020

Lapuan uudessa lukiorakennuksessa vietettiin ensimmäiset penkkarit torstaina 13.2.2020. Abiturientit olivat pukeutuneet toinen toistaan hauskempiin asuihin. Abikabareessa nähtiin abivideo, muistettiin ryhmänohjaajia ja muita opettajia, kisailtiin ja kerättiin karkkia salin lattialta. Alla on kuvakollaasi penkkaripäivästä.

Lapuan lukiolle menestystä puhetaitokilpailussa

Lapuan lukion toisen vuoden opiskelija Aleksi Hautamäki sijoittui toiseksi Opinlakeus-messujen yhteydessä järjestetyssä puhetaitokilpailussa. Lisäksi nuorisovaltuusto valitsi Aleksin omaksi suosikikseen ja palkitsi ensi kesän Provinssi-lipuilla. Lämpimät onnittelut Aleksille! 

Kilpailu oli kaksiosainen, ja messujen päälavalla pidettyyn finaaliin selvisi viisi osallistujaa. Puheen aiheena oli valita oma suosikki syksyllä 2019 Etelä-Pohjanmaan liiton järjestämän Suomen suurimman ideakökän ehdotuksista ja perustella, miksi Etelä-Pohjanmaa kehittyisi yhä paremmaksi juuri sen idean voimin. Aleksi Hautamäki puhui yhteisöllisyyden merkityksestä.

Puhetaitokilpailun voitti Ida Nurmi Alavuden lukiosta. Kolmannella sijalla palkittiin Fiia Isoaho Kurikan lukiosta.

Puhetaitokilpailun yhteydessä Lapuan lukion äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Liisa Immoselle myönnettiin kunniakirja työstä puhetaidon edistämiseksi Etelä-Pohjanmaalla. Onnea Liisa!

Puhetaitokilpailu on tarkoitettu Etelä-Pohjanmaan alueen toisen asteen oppilaitosten opiskelijoille. Kisan järjestäjänä ja palkintojen lahjoittajana toimii Rotaryklubi. Kilpailun voittaja palkitaan 500 eurolla, toiseksi sijoittunut 300 eurolla ja kolmas 200 eurolla.

Lapuan lukion vihkiäiset

Uuden Lapuan lukion vihkiäisiä vietettiin itsenäisyyspäivän aattona 5.12.2019. Samassa juhlassa lakitettiin 11 uutta ylioppilasta ja juhlittiin Suomen itsenäisyyttä. Juhlan monipuolista ohjelmaa olivat toteuttamassa niin nykyiset kuin entisetkin opiskelijat. Lukion opiskelijoiden ja henkilökunnan lisäksi juhlaan osallistui paljon kutsuvieraita, joten lukion sali oli ääriään myöten täynnä.

Rehtori Kaisa Piiparinen lausui vihkiäisjuhlan avaussanat ja toivotti kaikki tervetulleiksi.

Tunnelmallisesti valaistussa salissa saatiin koko juhlan ajan ihailla Jukka Risikon upeaa valokuvaesitystä suomalaisesta luonnosta. Jukka Risikko on aikanaan valmistunut ylioppilaaksi Lapuan lukiosta.

Suomen Kuntaliiton tervehdyksen vihkiäisiin toi erityisasiantuntija Kyösti Värri. Hän totesi lukiokoulutuksen olleen viime vuosien aikana isojen muutosten ja uudistusten kohteena. Säädöksiä on uudistettu, uusi opetussunnitelma on otettu käyttöön ja lukio-opetus sekä ylioppilastutkinto ovat digitalisoituneet. Muutokset jatkuvat edelleen, kun valmistellaan jälleen uutta opetussuunnitelmaa. Värri pohti myös sitä, miten tulevaisuuden väestökehitys vaikuttaa lukiolaisten ja lukioiden määrään Suomessa.

Tervehdyksessään Värri viittasi Lapuan lukion 115-vuotiseen historiaan. Vuonna 1904 lapualaisten sivistystahto johti yhteiskoulun perustamiseen – yhtenä ensimmäisistä maalaiskuntaan perustetuista oppikouluista.
– Kiitän Suomen Kuntaliiton puolesta Lapuan kaupunkia upeasta sivistystahdon osoituksesta ja onnittelen uudesta uljaasta lukiosta.

Vihkiäisten juhlapuheen piti kansanedustaja Pasi Kivisaari. Hän on valmistunut aikanaan Lapuan lukiosta ylioppilaaksi. Juhlapuheensa aluksi hän käsitteli uuden lukiorakennuksen merkitystä.

Kivisaaren mukaan opiskeluolosuhteilla on väliä. Tilaratkaisut, kalusteet, välineet ja värit voivat tukea opetuksen pedagogista kehittämistä ja opiskelijoiden aktiivista osallistamista. Kivisaari totesi puheessaan, miten Lapuan lukion ja Sedu Lapuan yhteisessä rakennuksessa eri oppiaineiden erityistarpeet on otettu huomioon. Edistyksellisten sisätilojen lisäksi koululla on myös upea piha-alue.

Kivisaari näki Lapuan lukion edessä valoisan tulevaisuuden.
– Lapuan lukio on maakunnan mittakaavassa suurehko lukio, joka kykenee tarjoamaan laajan valinnaisuuden. Se on yleislukio, joka pitää kaikista opiskelijoistaan huolta ja tarjoaa haasteita ja haaveita kaikille.

Kivisaari suuntasi onnittelunsa myös juhlassa lakitettaville ylioppilaille ja kannusti heitä luottamaan siihen, että oma paikka elämässä löytyy, vaikka tarkat suunnitelmat eivät olisi vielä selvillä.
– Te nuoret olette tulevaisuus ja luotan teidän luovan maailmasta entistä ystävällisemmän ja toiset huomioon ottavan.

Tämän ajan haasteiden ratkaisussa tarvitaan sivistystä, jota lukiokoulutus tarjoaa.
– Sivistys on ihmisenä kasvamista omaan täyteen mittaansa. Se on tapa elää yhteisössä, taito ymmärtää itseä ja muita, Kivisaari kiteytti puheensa lopuksi.

Lapuan lukiosta valmistui tänä syksynä 11 ylioppilasta. Rehtori Kaisa Piiparinen jakoi todistukset, ja ryhmänohjaaja Markus Möykkynen ojensi ylioppilaslakit.

Lapuan lukiosta valmistuivat ylioppilaaksi Cariina Toppari, Siljamaija Tiitu (kaksoistutkinto), Alina Puputti, Heidi Mäki, Jere Myllykangas, Miro Kujanpää, Sara Huosianmaa, Panu Herttua, Mirva Hautakangas, Hannes Happonen ja Joeli Alatalkkari (kaksoistutkinto).

Puheessaan ylioppilaille rehtori Kaisa Piiparinen totesi vihkiäisten olevan ainutlaatuinen juhla, sillä rakennusprojekti on saatu valmiiksi ja samalla saadaan juhlia ylioppilaiden oman projektin valmistumista.

Piiparinen rinnasti elämän tukevan tiilitalon rakentamiseen. Nyt valmistuvien ylioppilaiden elämän perustukset ovat jykevästi paikallaan kotiseudun maaperällä. Taloa ovat rakennettu kodin ja lähipiirin avulla, myöhemmin eri kouluasteilla, harrastuksissa ja ystävien kanssa. Kun nyt ylioppilaiden edessä on itsenäisen aikuisen elämä, on hyvä jatkaa eteenpäin tukevalta perustalta, vaikka tulevaisuuteen liittyy vielä paljon tuntematonta.

Kaisa Piiparinen otti esiin puheessaan myös Suomen itsenäisyyden. Hän muistutti, että Suomen itsenäisyyden saavuttaminen ja säilyttäminen sekä hyvinvointiyhteiskunnan rakentaminen ovat vaatineet valtavasti työtä ja uhrauksia suomalaisilta.

Yhteinen työ ja yhdessä tehdyt päätökset todentuvat hienosti myös Lapuan lukion uusissa tiloissa. Puheensa päätteeksi Piiparinen kiitti lämpimästi kaikkia niitä, joiden ansiosta Lapuan lukion uudet tilat ovat nyt totta.

Vihkiäisjuhlassa kuultiin Astor Piazzolan Libertango lukiolaisten trion esittämänä.

Essi Rintala soitti pianolla Frédéric Chopinin Valssin Op. 64 No. 2.

Lukiolaisista koostuva kansanmusiikkiyhtye Hyrrä esitti kaksi kansansävelmää, Mars från Äppelbo ja On suuri sun rantas autius.

Lapuan lukion entisistä opiskelijoista koostuva Distant Horizon -yhtye esitti oman sävellyksensä Before Dawn.
Musiikkiopiston vaskiyhtye soitti ylioppilaiden sisääntulomarssin ja säesti juhlan yhteislaulut.

Juhlan päätteeksi kaupunginjohtaja Satu Kankare ja rehtori Kaisa Piiparinen kiittivät juhlan puhujavieraita pienellä muistamisella.

Uudet ylioppilaat yhteiskuvassa yhdessä rehtori Kaisa Piiparisen, kaupunginjohtaja Satu Kankareen, kansanedustaja Pasi Kivisaaren ja erityisasiantuntija Kyösti Värrin kanssa.
Vihkiäisjuhlan jälkeen kutsuvieraat nauttivat kahvitarjoilusta. Vierailla oli mahdollisuus tutustua uuteen lukiorakennukseen.

Espanjan matka 7-11.10.2019

Osallistujat: Essi Kruuti, Oona Laurila, Maija Luomala, Emma Mustonen, Ellinoora Kivimäki

Opettajana: Vincenza Ciadamidaro

Matka alkoi maanantaina 7.10 Lapuan rautatieasemalta klo 10 aamulla. Lähdimme junalla kohti Helsinki-Vantaan lentokenttää. Lento lähti noin neljän aikoihin ja olimme Malagassa seitsemän jälkeen paikallista aikaa. Kävimme vielä syömässä Pinchoja mukanamme Enzan ystävätär Vivian.

Tiistaina menimme heti aamusta syömään espanjalaisia Churroja suklaan kera.  Sen jälkeen kiersimme Malagan keskustassa ja vierailimme upeassa Malagan katedraalissa ja  historiallisessa Alcazaba-linnakkeessa. Maisemat olivat kauniita vuorelta katsottuna ja sieltä näkyi koko Malagan kaupunki. Kävimme myös Picasso-museossa ja opimme, että Picasso on kotoisin Malagasta. Illalla kävelimme Malagan satamassa, ja kävimme syömässä quesadilloja. Sataman maisemat auringonlaskun aikana olivat todella ihastuttavat. 

Keskiviikkona heräsimme aamuvarhain ja lähdimme vuokra-autolla kohti Granadaa. Mukanamme oli myös Enzan toinen ystävätär Jennifer, jonka piti ajaa autoa mutta penkki ei mennyt tarpeeksi eteen, joten Enza joutui pitkänä tyttönä ajamaan meidät Granadaan. Matka sujui ilman suurempia vahinkoja. Granadassa menimme espanjankieliselle ohjatulle kierrokselle Alhambra -palatsiin. Kierroksesta ymmärsimme vain pari sanaa mutta maisemat korvasivat opastuksen. 

Kierroksen jälkeen kävimme Albayzinin arabikaupunginosassa, joka oli häikäisevien valkoisten talojen sokkelo, joka oli Alhambraa vastapäätä. Kävimme myös Granadan keskustassa syömässä ja täysillä vatsoilla kerkesimme shoppailla vähän aikaa ostoskeskus Nevadassa ja sitten pitikin jo lähteä Malagaan palauttamaan autoa. 

Torstaina kävimme kääntymässä paikallisessa kauppahallissa, jossa myytiin tuoreita hedelmiä sekä lihaa ja kalaa ynnä muuta. Sen jälkeen menimme Malagasta junalla Fuengirolaan. Fuengirolassa olimme rannalla ja nautimme auringon lämpimästä paisteesta, jotkut meistä myös uivat meressä. Tämän jälkeen ostimme jäätelöt rannasta ja huomasimme, että meillä olikin hieman kiire junalle. Juoksimme jäätelöt kädessä juna-asemalle mutta emme silti ehtineet siihen junaan. Odotimme seuraavaa junaa ja sillä menimme Malagan Plaza mayor -ostoskeskukseen. Shoppailimme siellä vähän aikaa ja huomasimme, että juna Malagan keskustaan lähtisi pian. Juoksimme taas junapysäkille ja tällä kertaa olimme ajoissa pysäkillä.

Torstai-illalla menimme vielä syömään illallista Malagan keskustaan. Illallisesta jäi paljon kerrottavaa jälkisukupolville. Kokeilimme monia eri alkupaloja, kuten katkarapuja, kalmaririnkuloita, patatas bravas ja croquetas. Palvelu ravintolassa oli erittäinen hyvää, koska maksoimme ruoista paljon  ja siellä oli myös hyvä tunnelma. Musiikki oli myös hyvää ja tunnelmaa loi viereisestä baarista tulevat hurraa -huudot, kun ihmiset katsoivat siellä jalkapalloa. Kävimme ruoan jälkeen Malagueta -rannalla ja sitten menimme takaisin huoneistoon pakkaamaan ja nukkumaan. 

Huoneiston vessassa oli jo monta yötä kulkenut torakka ja nyt kohtasimme sen ensimmäistä kertaa. Enza rohkeana tyttönä tarttui luutaan ja alkoi metsästämään sitä. Ensin sitä ei saatu kiinni millään mutta Emma räiski sen päälle tiskiainetta ja se hidasti torakan matkaa. Enza meni hoitelemaan torakan pois päiviltä ja kaikki oli hyvin hetken aikaa. Aamuyöllä vessaan oli myös ilmestynyt isompi torakka, jonka Enza hoiteli. 

Perjantaina aamulla lähdimme puoli kahdeksalta huoneistosta taksilla kohti lentokenttää. Koneeseen päästyä kaikki olivat hyvin väsyneitä. Kun saavuimme Suomeen, satoi kaatamalla, joka oli shokki totuttuamme Espanjan lämpimään ja aurinkoiseen säähän. Sitten matkustimme junalla takaisin Etelä-Pohjanmaalle ja vanhempamme tulivat hakemaan meitä Seinäjoelta. 

Matkamme oli onnistunut ja opimme paljon Espanjan kieltä ja kulttuuria. Kiitos Enzalle ja vanhemmille matkan järjestämisestä!

Shaking up tech -tapahtuma

Vierailimme 10.10. Espoossa Aalto-yliopistolla Shaking up tech -tapahtumassa. Tapahtumaan pääsi koulustamme kolme oppilasta ja se oli suunnattu lukioikäisille tytöille. Tapahtuman tavoitteena on innostaa tyttöjä hakeutumaan tekniikan alalle ja murtaa ennakkoluuloja. Tapahtuma järjestettiin myös Tampereen sekä Lappeenrannan teknillisissä yliopistoissa. Yhteensä tapahtumaan osallistui noin 500 lukiolaista. 

Tapahtumapäivä käynnistyi lastenkirjailija ja teknologia-asiantuntija Linda Liukkaan puheella, ja hänen lisäkseen kuultiin useiden muiden naisten puheita. Osa puheista pidettiin paikan päällä Aallossa ja osa striimattiin muilta yliopistoilta. Puheissa naiset kertoivat omasta urastaan ja korostivat naisten yhtäläisiä mahdollisuuksia pärjätä tekniikan alalla. Puheista opimme, kuinka paljon tekniikan avulla muutetaan maailmaa ja vaikutetaan tulevaisuuteen. 

Puheiden jälkeen menimme workshopiin, jonka olimme saaneet valita etukäteen. Workshopissa opimme taajuusmuuttajasta, laskimme sen energiahyödyt ja kuulimme ABB:stä yhtiönä. Workshopissa pääsimme myös ABB:n tehtaiden sisälle VR-laseilla. Workshopin jälkeen oli messut, jossa saimme paljon tietoa eri aloista, joita Aallossa voi opiskella. Messuilla oli myös miniworkshoppeja, kuten jouluvalon rakentaminen ja lämpökamerakuvaus. Messuilla oli myös paljon musiikki- ja tanssiesityksiä, sillä Aalto-yliopistolla on paljon kerhoja heidän opiskelijoilleen.

Tutustuimme yliopistoon aamuyhdeksästä iltaseitsemään saakka. Tapahtuma oli meille täysin maksuton majoituksineen, ruokineen ja matkoineen. Suosittelemme siis ehdottomasti osallistumaan tapahtumaan ensi vuonna, mikäli siihen tulee mahdollisuus!

Aino, Helmi, Julia