Joulukuun tapahtumia

Joulukuun alussa 3.12.2021 saatiin juhlia syksyn uusia ylioppilaita määrältään rajoitetun yleisön kanssa.

Juhlassa kuultiin monipuolista musiikkiohjelmaa.

Syksyn 2021 ylioppilaat yhteiskuvassa lukion tammiportaikossa.

Liikuntatutorien laatima joulukalenteri koostui joulupuun koristeista, joista löytyi QR-koodin takaa joka päivä uusi kalenterin luukku ja siihen liittyvä tehtävä.

Syyslukukausi on päättynyt talvisissa tunnelmissa. Lukion väki toivottaa kaikille hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2022!

Vanhojen tanssit 2021

Lapuan lukion vanhojen pitkä odotus palkittiin perjantaina 29.10.2021, kun vihdoin koitti vanhojen tanssinäytös. Tavanomaisesta ajankohdasta helmikuun puolivälistä tansseja siirrettiin koronaepidemian vuoksi ensin toukokuuhun, sitten lokakuun alkuun ja nyt viimeksi lokakuun loppuun.

Vuoden 2021 vanhat tekivät historiaa, sillä koskaan aiemmin abi-ikäluokka ei ole viettänyt vanhojen päivää.

Toisen vuoden opiskelijat Veera Lahdensuo ja Lukas Latomäki juonsivat tanssinäytöksen.

Kevään ylioppilaat saivat valkolakkinsa

Lapuan lukion ylioppilasjuhlaa vietettiin kauniina kesäpäivänä 5.6.2021.

Opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Eero Hjelt lausui juhlan tervehdyssanat. Hän muistutti, että uudet ylioppilaat ovat viimeinen ikäluokka, joka on opiskellut vanhassa lukiossa.

– Teidän mukananne vanhasta lukiosta uuteen tulivat järkkymätön yhteishenki ja ilo, joka jatkaa teidän ansiostanne tulevien sukupolvien käsissä.

Kansanmusiikkiyhtye Hyrrä soitti Toni Wirtasen kappaleen Valot pimeyksien reunoilla.

Ylioppilaslakkien rivistöt hohtivat puhtaanvalkoisina. Todistusten, stipendien ja muiden huomionosoitusten lisäksi jokaiselle ylioppilaalle ojennettiin myös tummanpunainen ruusu muistoksi juhlapäivästä.

Rehtori Kaisa Piiparinen käsitteli onnittelupuheessaan käännekohtaa ja muutosta elämässä. Ylioppilaaksi valmistuminen on yksi elämän käännekohdista, joiden jälkeen avautuu jotakin uutta ja tuntematonta.

– Haluan ehdottomasti kannustaa teitä itsenäisiin ja rohkeisiin päätöksiin, valmiuteen kohdata elämän käännekohdat pystypäin luottaen vanhempien ja muiden läheisten tukeen. Aina on joku käsi, joka ottaa kädestänne kiinni silloin, kun sitä tarvitsette. Elämän yllätysten äärellä ei olla yksin.

Ylioppilaan puheenvuoron käytti Fanni Alakarhu. Hän vertasi elämää vuorelle kiipeämiseen. Kun on päässyt omasta mielestään korkean vuoren huipulle, aina paljastuu yhä korkeampia vuoria. Uudet ylioppilaat ovat kiivenneet kenties tähänastisen elämänsä korkeimman vuoren huipulle.

– Mutta emme me tulleet lukioon oppiaksemme, mikä on maailman korkein vuori. Sen opimme jo ala-asteella. Me tulimme lukioon selvittääksemme, kuinka korkealle pystymme kiipeämään.

Fanni Alakarhu kiitti lämpimästi kaikesta tuesta ja kannustuksesta, jota uudet ylioppilaat ovat saaneet matkan varrella koulun henkilökunnalta ja erityisesti omilta läheisiltään.

Päätteeksi Fanni Alakarhu onnitteli uusia ylioppilaita.

– Me olemme jokainen ansainneet juhlamme riippumatta saaduista arvosanoista. Yksi kirjain ei määritä arvoasi eikä osaamistasi.

– Me olemme ylioppilaita, ja millään muulla ei ole juuri nyt väliä!

Lapuan lukion kevään 2021 ylioppilaat

Ylioppilastutkintolautakunta on luovuttanut kevään 2021 tutkinnon tulokset lukiolle tiistaina 18.5.2021. Kokelaiden pisteet ja arvosanat on siirretty myös Wilmaan, josta omat tulokset voi katsoa.

Lapuan lukion uudet ylioppilaat näet alla olevasta linkistä. Listassa ovat ne ylioppilaat, jotka ovat antaneet nimen julkaisuluvan.

Lämpimät onnittelut uusille ylioppilaille!

Maire lakitettiin

Lapuan lukion piha-aluetta koristava Maire-patsas lakitettiin vapun kunniaksi. Lukion opiskelijakunnan järjestämässä tilaisuudessa Kari Ovaskan veistämä pronssinen naisfiguuri sai päähänsä ylioppilaslakin ensimmäisen kerran.

Opiskelijakunnan varapuheenjohtaja Anniina Kangasluoma kuvaili lakituspuheessa Kari Ovaskan patsasta:

– Maire on vahva naishahmo, joka sopii hyvin Pohjanmaalle. Ovaskan realistiset naisfiguurit ovat rehellisiä ja juurevia. Niissä yhdistyy yhtä aikaa voimakkuus ja herkkyys. Tätä kyseistä veistosta voisi kuvata levollisen itsevarmaksi. Katse on suunnattu tulevaisuuteen.

Koko lukion yhteinen tapahtuma jatkui sima- ja munkkitarjoilulla. Opiskelijakunnan hallituksen yllätysohjelmanumerossa lukiolaiset säntäsivät aarrejahtiin etsimään uuden ja vanhan lukion piha-alueille sekä Kiviristin kentälle piilotettuja lahjakortteja. Vappuaaton yhteistä hetkeä vietettiin luoteistuulen viilentämässä keväisessä auringonpaisteessa.

Mairen lakitus aloittaa uuden perinteen Lapuan lukiossa. Toivottavasti tästä vapun avauksesta muotoutuu tulevina vuosina koko Lapuan juhla, joka kokoaa koulun väen lisäksi muitakin.

Menestystä puhetaitokilpailussa

Lukion opiskelija Aleksi Hautamäki sijoittui toiseksi Opinlakeusmessujen järjestässä puhetaitokilpailussa torstaina 21.1. Lämpimät onnittelut!

Aleksi osallistui puhetaitokilpailuun ensimmäisen kerran jo vuosi sitten ja sijoittui silloinkin toiseksi. Tänä vuonna kilpailun järjestelyt poikkesivat aiemmista kisoista, sillä vallitsevan tilanteen vuoksi kilpailu käytiin osin virtuaalisesti: semifinaali pidettiin videoyhteyksin omalla koululla ja finaali Kurikan kampuksella ilman liveyleisöä.

Aleksi kommentoi kilpailua ja sijoittumistaan: ”Hyvä fiilis jäi kisasta ja oli mukava olla mukana. Järjestelyt olivat hyvät ja ainoana pienenä moitteena oli, ettei puheen aikana ollut tietoa kauanko oli puhunut. Tietenkin oli vähän outoa noin osittain etänä puhe pitää. Tyytyväinen siis olen ja tarkoituksena on osallistua ensi vuonna uudestaan!”

Syksyn ylioppilaiden pienimuotoinen juhla

Koronaviruksen vuoksi asetetut kokoontumirajoitukset estivät syksyn ylioppilaille suunnitellun juhlan toteuttamisen. Ylioppilaat saivat todistuksensa ja lakkinsa kahdessa erillisessä ryhmässä lukion hallintoaulassa pidetyissä tilaisuuksissa. Lähes kaikki uudet ylioppilaat pääsivät paikalle.

Pienimuotoisessa lakitustilaisuudessa ryhmänohjaaja Markus Möykkynen ojensi ylioppilaille onnitteluruusun heidän hakiessaan lakkipöydältä oman todistuksensa ja valkolakkinsa.

Rehtori Kaisa Piiparisen puhe ylioppilaille oli laadittu kirjeen muotoon. Kirjeessä Kaisa Piiparinen kannusti uusia ylioppilaita uskomaan ja luottamaan tulevaan, vaikka korona-aikana se onkin haasteellista. Rehtori vertasi tuoreita ylioppilaita niihin nuoriin, jotka noin 80 vuotta sitten lähtivät puolustamaan isänmaan itsenäisyyttä. He tarvitsivat erityistä rohkeutta, neuvokkuutta ja kykyä tehdä nopeita itsenäisiä päätöksiä. ”Uskon, että myös Sinulla on omassa elämässäsi käyttöä samoille taidoille. Ole siis rohkea, neuvokas ja opettele tekemään itsenäisiä, aidosti omia ratkaisuja ja päätöksiä.”

Uusi apulaisrehtori

Äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Liisa Immonen aloitti lokakuun alussa lukion apulaisrehtorin tehtävässä. Apulaisrehtori toimii rehtorin työparina ja sijaisena ja esimerkiksi yhteisöllisen opiskeluhuoltoryhmän jäsenenä. 

“Tehtävä kiinnosti sen monipuolisuuden vuoksi. Luvassa on jo ennestään tuttua työtä esimerkiksi koulun viestinnän parissa ja toisaalta aivan uutta kuten hallintojärjestelmien käyttäminen”, Liisa kertoo. “Syysloma tulee nyt hyvään kohtaan uuden opettelun keskelle. Lomaa aion viettää ulkoilemalla ja lukemalla.”

Liisan lukuvinkki syyslomalle:
Aleksis Kiven teos Seitsemän veljestä täyttää tänä vuonna 150 vuotta. Perehdy teokseen lukemalla katkelmia Veljeksistä (netistä löytyy!) tai sen muista versioista, kuten Mauri Kunnaksen Seitsemästä koiraveljeksestä. Lukion kirjastossa on esillä hyvä kattaus Seitsemän veljestä -teoksista. Kannattaa tutustua myös uunituoreeseen sivustoon https://www.seitsemanveljesta150.fi/aleksis-kivi/seitseman-veljesta/.